Dadi Református Általános Iskola

Tanáraink


Beséné Major Adrienn
Földrajz
Bőhm Józsefné
Napközis nevelő, Tanulószoba
Dombiné Albert Ildikó
Dráma, Katolikus hittan, Tánc
Gánicsné Forgács Réka
5 osztály osztályfőnöke
Ének-Zene, Matematika
Hajósné Szabó Emőke
1 osztály osztályfőnöke
Napközis nevelő, Tanító
Kicsák Tamásné
Intézményvezető, Tanító
Kovácsné Rokosz Etelka
2 osztály osztályfőnöke
Napközis nevelő, Tanító
Ligacs Andrea
Református hittan
Mohos András
Rajz
Mohosné Rév Anita
4 osztály osztályfőnöke
Intézményvezető helyettes, Napközis nevelő, Tanító
Nagy Martina
3 osztály osztályfőnöke
Napközis nevelő, Tanító
Rokosz Ildikó Márta
7 osztály osztályfőnöke
Angol nyelv, Magyar Irodalom, Magyar nyelv, Tanulószoba
Rosta Lívia
6 osztály osztályfőnöke
Biológia, Tanulószoba, Természetismeret
Sárköziné Csonka Zita
Magyar Irodalom, Magyar nyelv, Tanulószoba, Történelem
Schön Martin
Gyógytestnevelés, Testnevelés
Schrantz Zsolt
Testnevelés
Szeibert Balázs
Informatika, Rendszergazda, Technika
Szűcs Erzsébet
Intézményvezető helyettes, Tanító, Tanulószoba
Takács Éva
Kémia, Tanulószoba
Varga Lászlóné
8 osztály osztályfőnöke
Fizika, Matematika, Tanulószoba

Dadiak egy- és kétkeréken


Másfél éve láttam először egykerekűt. Igen, ez az úgynevezett monocikli, ami úgy néz ki, mint egy bicikli hátsó kereke nyereggel. Viccelődnek is gyakran a használójával: „Na, ennek is hiányzik egy kereke!”

Az egykerekűvel Schön Martin gyógy-testnevelő ismertette meg a gyerekeket fejlesztési céllal. Ő már elismert és komoly eredményeket elért szakembere az egykerekű, valamint az „Artistic cycling”, azaz művészi teremkerékpár sportágnak. A tanulók körében hamar népszerű lett ez az ügyességet és egyensúlyérzéket követelő mozgásforma. Nagy örömünkre Pőhr Anita és Sárközi Anna indultak a Prágában megrendezett tornán, ahol az egykerekű négyes mellett már egyéniben kétkerekűvel is versenyeztek. Akkor még csak három hónapja próbálkoztak ezzel a sporttal, s olyan versenyzőkkel mérték össze tudásukat, akik már több éve gyakoroltak. Október végén a Kelet-Európai Kupán, Ukrajnában (Kárpátalján) szinte csodaszámba ment, hogy a Bokodi Sportegyesület színeiben versenyzők mindegyike a lehető legjobb helyen végzett: öten négy aranyat és egy ezüstöt hoztak haza! Persze a férfi egyes kategória élén a legmagasabb pontszámmal a példaképük, edzőjük, Martin bácsi végzett. Nagyon büszkék voltunk rájuk, és hatalmas élmény volt Nagyberegen élőben látni ezt a megmérettetést.

Csak csodálni lehet ezt a sportot. A versenyzők itt nem egymást győzik le, hanem önmagukat és a gravitációt. Nagy fegyelemmel uralják testüket. Olyan ügyességi és erőelemeket mutatnak be a rendelkezésre álló öt perc alatt, amilyeneket egy átlagos ember a talajon sem tudna végrehajtani, nemhogy egy szabályos körben vagy nyolcasban haladó kerékpáron: mérlegállás, ülőtartás, kézenállás nyergen, vázon, kormányon. Ugrás nyeregről kormányra, homlokcsövön ülés, hasalás a nyergen… És ha ez nem lenne elég, majdnem minden egy keréken és hátrafelé is, meg párosban és négyesben!

Különös érdekessége a történelemnek, hogy Németországon és Csehországon kívül a Trianonban elszakított országrészeken a legerősebb ez a sportág. Így adódhatott, hogy a prágai versenyen a cseh műsorvezető megszólította a dobogós versenyzőket, s nem értette, miért nyilatkozik magyarul Ukrajna legjobb bicósa (aki nagyberegi magyar Kárpátaljáról), Szlovákia győztes négyese és párosa (akik gútai-kolárovoi magyar lányok). S akkor már végképp összezavarodott, amikor kiderült, hogy Németország ifjúsági bajnoka, Budavári Nico is magyarul szólalt meg!

Talán az összetartozás tudata is hozzájárul ahhoz, hogy a versenyek remek hangulatban zajlanak, sok-sok beszélgetéssel és szívélyes vendégszeretettel. Megismerhetünk persze más nemzeteket, kultúrákat is. Schön Martin állhatatos szervezőmunkájának és maroknyi segítőjének köszönhetően augusztusban világkupa zajlott Bokodon. A viszonylag kis faluba Japánból, Makaóról, Hongkongból, Németországból, Svájcból, Ausztriából, Szlovákiából, Spanyolországból, Csehországból érkeztek a világ legjobbjai. A vendégekkel való kommunikációt nagyban segítette az angol, német vagy orosz nyelv bizonyos szintű ismerete, no meg a pantomimra való hajlandóság (értsd: kézzel-lábbal mutogatás). A november 9-én rendezett Bokodi Teremkerékpár Kupán már a legifjabb sportolók is vidáman társalogtak a Google fordító segítségével. Ezek a rendezvények a sportsikerek mellett az örömteli viszontlátás élményét adják sportolóknak, edzőknek, és persze a magamfajta kísérő szülőknek.

Kelet-Európai Kupa, Ukrajna, Nagybereg

Sárköziné Csonka Zita

2019.11.24