Dadi Református Általános Iskola

Dadiak egy- és kétkeréken


Másfél éve láttam először egykerekűt. Igen, ez az úgynevezett monocikli, ami úgy néz ki, mint egy bicikli hátsó kereke nyereggel. Viccelődnek is gyakran a használójával: „Na, ennek is hiányzik egy kereke!”

Az egykerekűvel Schön Martin gyógy-testnevelő ismertette meg a gyerekeket fejlesztési céllal. Ő már elismert és komoly eredményeket elért szakembere az egykerekű, valamint az „Artistic cycling”, azaz művészi teremkerékpár sportágnak. A tanulók körében hamar népszerű lett ez az ügyességet és egyensúlyérzéket követelő mozgásforma. Nagy örömünkre Pőhr Anita és Sárközi Anna indultak a Prágában megrendezett tornán, ahol az egykerekű négyes mellett már egyéniben kétkerekűvel is versenyeztek. Akkor még csak három hónapja próbálkoztak ezzel a sporttal, s olyan versenyzőkkel mérték össze tudásukat, akik már több éve gyakoroltak. Október végén a Kelet-Európai Kupán, Ukrajnában (Kárpátalján) szinte csodaszámba ment, hogy a Bokodi Sportegyesület színeiben versenyzők mindegyike a lehető legjobb helyen végzett: öten négy aranyat és egy ezüstöt hoztak haza! Persze a férfi egyes kategória élén a legmagasabb pontszámmal a példaképük, edzőjük, Martin bácsi végzett. Nagyon büszkék voltunk rájuk, és hatalmas élmény volt Nagyberegen élőben látni ezt a megmérettetést.

Csak csodálni lehet ezt a sportot. A versenyzők itt nem egymást győzik le, hanem önmagukat és a gravitációt. Nagy fegyelemmel uralják testüket. Olyan ügyességi és erőelemeket mutatnak be a rendelkezésre álló öt perc alatt, amilyeneket egy átlagos ember a talajon sem tudna végrehajtani, nemhogy egy szabályos körben vagy nyolcasban haladó kerékpáron: mérlegállás, ülőtartás, kézenállás nyergen, vázon, kormányon. Ugrás nyeregről kormányra, homlokcsövön ülés, hasalás a nyergen… És ha ez nem lenne elég, majdnem minden egy keréken és hátrafelé is, meg párosban és négyesben!

Különös érdekessége a történelemnek, hogy Németországon és Csehországon kívül a Trianonban elszakított országrészeken a legerősebb ez a sportág. Így adódhatott, hogy a prágai versenyen a cseh műsorvezető megszólította a dobogós versenyzőket, s nem értette, miért nyilatkozik magyarul Ukrajna legjobb bicósa (aki nagyberegi magyar Kárpátaljáról), Szlovákia győztes négyese és párosa (akik gútai-kolárovoi magyar lányok). S akkor már végképp összezavarodott, amikor kiderült, hogy Németország ifjúsági bajnoka, Budavári Nico is magyarul szólalt meg!

Talán az összetartozás tudata is hozzájárul ahhoz, hogy a versenyek remek hangulatban zajlanak, sok-sok beszélgetéssel és szívélyes vendégszeretettel. Megismerhetünk persze más nemzeteket, kultúrákat is. Schön Martin állhatatos szervezőmunkájának és maroknyi segítőjének köszönhetően augusztusban világkupa zajlott Bokodon. A viszonylag kis faluba Japánból, Makaóról, Hongkongból, Németországból, Svájcból, Ausztriából, Szlovákiából, Spanyolországból, Csehországból érkeztek a világ legjobbjai. A vendégekkel való kommunikációt nagyban segítette az angol, német vagy orosz nyelv bizonyos szintű ismerete, no meg a pantomimra való hajlandóság (értsd: kézzel-lábbal mutogatás). A november 9-én rendezett Bokodi Teremkerékpár Kupán már a legifjabb sportolók is vidáman társalogtak a Google fordító segítségével. Ezek a rendezvények a sportsikerek mellett az örömteli viszontlátás élményét adják sportolóknak, edzőknek, és persze a magamfajta kísérő szülőknek.

Kelet-Európai Kupa, Ukrajna, Nagybereg

Sárköziné Csonka Zita


2019.11.24